Sezon na szparagi jest bardzo krótki, bo trwa zaledwie kilka tygodni. Natomiast długa jest lista ich zalet. Poza tym, że szparagi są zdrowe, apetyczne i łatwe w przygotowaniu, to uznaje się je również za afrodyzjaki. Ważne, aby wybierać świeże szparagi, czyli takie, których główki są zamknięte. Wówczas będziemy cieszyć się ich wyśmienitym smakiem. Szparagi powinny być błyszczące i sprężyste, a ich końcówki wilgotne. Szparagi występują w trzech odmianach. Każdy z nich wymaga nieco innego przygotowania. Białe są najbardziej włókniste, dlatego przed gotowaniem trzeba je dokładnie obrać, aby nie były gorzkie po ugotowaniu, a przy zakupie wybierać te niezbyt cienkie. Zielone są już bardziej delikatne i nie wymagają obierania. Fioletowe natomiast są najsłodsze i najbardziej intensywnie pachną, podobnie jak białe wymagają obierania.
Jak długo gotować szparagi?
Szparagi możemy przyrządzić na wiele różnorodnych sposobów, ale zawsze trzeba je ugotować. Szparagi powinniśmy w pierwszej kolejności umyć. Następnie każdego rodzaju szparagi przed gotowaniem, wymagają odcięcia niewielkiej, około 2 cm końcówki. Jak długo gotować szparagi? Do ich właściwego przygotowania potrzebujemy wąski i wysoki garnek. Możemy również zakupić specjalny garnek do gotowania szparagów, który posiada sitko ułatwiające wyciągnięcie ich z wody. Najlepiej gotować szparagi pionowo, tak aby ich główki znajdowały się powyżej linii wody. Wtedy to miękną najszybciej i para w zupełności im do tego wystarczy. Szparagi można związać delikatnie nitką, by nie rozpadały się w naczyniu. Kiedy gotujemy zielone szparagi, to robimy to na średnim ogniu, pod przykryciem, w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Będą gotowe po około 4-6 minutach. Białe i fioletowe potrzebują nieco więcej czasu, czyli około 10-12 minut, ale wówczas nie solimy wody.
Rozgotowanie szparagów
Musimy uważać, aby ich nie rozgotować. Najlepiej jest sprawdzić ich miękkość widelcem. Zielone szparagi, dopiero co wyjęte z garnka, wrzucamy na chwilę do lodowatej wody (z kostkami lodu), dzięki czemu pędy zachowają piękny zielony kolor. Właściwie ugotowane szparagi mają wyrazisty kolor i są chrupkie. Według niektórych receptur szparagi można podsmażyć. Wielbiciele tej metody uważają, że w ten sposób szparagi lepiej zachowują swój smak.