Fasola jest bardzo zdrowa, a odpowiednio przyrządzona potrafi zachwycać smakiem. Może ona być składnikiem zup, dań z makaronem, kotlecików warzywnych, a nawet ciast. Ale jak gotować fasolę?
Jak gotować fasolę?
Fasolę przed rozpoczęciem gotowania należy, podobnie jak inne strączki, namoczyć. W tym celu zalewamy fasolę wodą tak, aby była dobrze przykryta i zostawiamy ją na całą noc ( jeśli nie mamy za dużo czasu zalewamy ją wrzątkiem i zostawiamy na około 1-2 godziny). Rano odlewamy wodę z fasoli i gotujemy ją w nieposolonej wodzie około 60-90 minut. Po tym czasie, jeśli fasola jest miękka, możemy ją odcedzić, posolić, dodać do ulubionego dania i cieszyć się smakiem.
Fasola może być świetnym dodatkiem do makaronu, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy ugotować makaron, dodać do niego kilka suszonych pomidorów z oleju, dwa zwykłe pomidory, około 3 łyżki oleju z pomidorów, 2 łyżki pestek dyni i tyle samo pestek słonecznika (najlepiej podprażonych). Dodajemy do tego ugotowaną fasolę, wszystko mieszamy i otrzymujemy pyszne danie, które smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Ciecierzycę gotuje się bardzo podobnie
Również przed ugotowaniem należy ją namoczyć, jednak tutaj czas namaczania może być odrobinę krótszy. Po jego upływie odlewamy wodę i gotujemy cieciorkę w świeżej wodzie około 60-70 minut. Po upływie tego czasu odlewamy ją i dodajemy do potrawy. Ciecierzyca może być składnikiem kotlecików warzywnych, zup, a nawet ciastek.
Do przygotowania ciastek z ciecierzycy potrzebujemy około szklanki ciecierzycy, 5 łyżek masła orzechowego, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i gorzką czekoladę. Wszystkie składniki (oprócz czekolady) należy zblendować na gładką masę, a następnie dodać kawałki pokrojonej gorzkiej czekolady. Z powstałej masy formujemy ciastka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30- 35 minut, kontrolując ich stan. Najlepiej smakują po wystygnięciu.
Jak widać gotowanie fasoli i ciecierzycy nie jest trudne, a potrawy z nich wykonane mogą być przepyszne i zarazem zdrowe.