Jak zrobić karmel

0
13
jak zrobić karmel

Każdy amator smaku karmelu doceni również głęboki aromat domowego wyrobu. Wprawdzie zrobienie dobrego karmelku wymaga sporo wprawy, jednak jego walory smakowe rekompensują wszystko. Karlem to po prostu cukier rozgrzany do bardzo wysokiej temperatury, który tym procesie zienia barwę od białej do głęboko bursztynowej. Jak zrobić karmel w domu?

Do czego używa się karmelu?

jak zrobić karmelKarmel jest w kuchni uniwersalnym dodatkiem do potraw słodkich, ale i słonych. Zdecydowanie poprawia smak każdej potrawy i deseru. W wersji najprostszej stanowi bazę do przygotowania domowych pralinek. W wersji wzbogaconej o śmietankę jest podstawą domowych krówek, polew na torty, oraz kemów i musów. Ostatnio modnym dodatkiem do deserów jest karmel solony. Takie połączenie smakowe jest wprost niebiańskie, ponieważ sól wydobywa z karmelu jeszcze więcej smaku.

Jak zrobić karmel w domu?

Jest kilka sposobów na to, jak zrobić karmel. Najprostszy do długo podgrzewanie cukru z odrobina wody. Istotne jest tu posiadanie odpowiednich narzędzi, cierpliwość i skupienie. Dobrze zrobiony karmel to prawdziwy rarytas, ale już lekko przypalony jest niejadalny i nabiera bardzo nieprzyjemnej goryczki.

Potrzebny nam będzie rondel o grubym dnie. Tylko w takim garnku karmel ma szansę podgrzewać się równomiernie i powoli. A czas jest tu kluczową kwestią. Jeśli będziemy podgrzewać zbyt szybko, masa natychmiast czernieje. Cukier powinien się najpierw rozpuścić, a dopiero potem karmelizować.

Do zimnego jeszcze rondla wykładamy cukier z łyżką zimnej wody i zaczynamy powoli podgrzewać. Karmelu absolutnie nie wolno mieszać, bo natychmiast zrobią się grudy. Warto zaś lekko zwilżać ścianki naczynia za pomocą pędzelka namoczonego w zimnej wodzie, aby nie wytrącał się na nich cukier. Podgrzewamy, aż masa nabierze bursztynowo- herbacianej barwy i zacznie intensywnie pachnieć.

Karmel jest bardzo gorący, więc należy z nim bardzo uważać. Można go zostawić w takiej postaci lub dodać do niego śmietanki kremówki, a powstanie cudowny, aksamitny krem karmelowy do lodów i innych deserów.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here