Jak ugotować kasze gryczaną

0
1192
Jak ugotować kasze gryczaną

Korzystny wpływ kaszy gryczanej na zdrowie jest znany od bardzo dawna. Jako pożywienie stosowana bo bardzo dawna w Europie. Szacuje się, że była ona znana już w epoce neolitycznej. W latach 1200-1300 była już powszechnie znana na ziemiach europejskich. Z kaszy spożywane są ziarna. Gryka z której są one zbierane posiada białe kwiaty i dorasta do ok. 60 cm wysokości. Jej okres kwitnienia przypada na lipiec i sierpień.

Właściwości kaszy gryczanej

Jak ugotować kasze gryczanąDo głównych właściwości kaszy gryczanej należy zaliczyć wysoką zawartość białka. Może to być nawet 10-16 procent w zależności od klimatu w jakim jest uprawiana. Większe wartości spotyka się w cieplejszym klimacie. Jej białko przyswaja się lepiej niż to ze zbóż, można ją porównać do roślin strączkowych. Kasza zawiera różne aminokwasy egzogenne. Szczególnie warto zwrócić uwagę na lizynę, ponieważ organizm ludzki nie potrafi wytworzyć jej samodzielnie, a jest ona niezbędna przy budowie białek w mięśniach i kościach. Już 100 gram kaszy gryczanej może zaspokoić dobowe zapotrzebowanie aminokwasów egzogennych. Dodatkowo nie zawiera ona glutenu, dlatego może być spożywana przez osoby cierpiące na jego nietolerancję. Kasza zawiera również dużo błonnika. Wpływa on korzystnie na pracę jelit. Dodatkowo zmniejsza on poziom cholesterolu, co może doprowadzić do zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby serca takie jak choroba wieńcowa czy zawał.

Jak ugotować kasze gryczaną?

Jeśli już znamy właściwości odżywcze, warto zastanowić się jak ugotować kasze gryczaną? Warto zauważyć, że wyróżniamy dwa rodzaje kaszy gryczanej. Może ona być biała lub brązowa. Ta druga nie jest inną odmianą, jej odmienny kolor wynika z procesu palenia jakiemu jest poddana. Ma ona wyrazistszy smak, ale posiada mniej wartości odżywczych od białej. Najprostszym sposobem gotowania kaszy będzie zakup jej w specjalnych woreczkach i wrzucenie do gorącej wody wraz z odrobiną soli. Po około 20 minutach powinna być gotowa. Jednak najwięcej wartości odżywczych zachowamy gotując kaszę bez opakowania. W tym celu należy do garnka wlać dwukrotnie więcej wody niż posiadamy kaszy. Zagotować ją, a następnie wsypać kaszę. Należy gotować ją na wolnym ogniu, aż wchłonie całą wodę. Po tym odstawić na co najmniej 15 minut w celu zmięknięcia. Można ją owinąć np. w koc.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here