Jak długo gotować szparagi

0
385
Ważne, aby wybierać świeże szparagi, czyli takie, których główki są zamknięte. Wówczas będziemy cieszyć się ich wyśmienitym smakiem. Szparagi powinny być błyszczące i sprężyste, a ich końcówki wilgotne. Szparagi występują w trzech odmianach.

Sezon na szparagi jest bardzo krótki, bo trwa zaledwie kilka tygodni. Natomiast długa jest lista ich zalet. Poza tym, że szparagi są zdrowe, apetyczne i łatwe w przygotowaniu, to uznaje się je również za afrodyzjaki. Ważne, aby wybierać świeże szparagi, czyli takie, których główki są zamknięte. Wówczas będziemy cieszyć się ich wyśmienitym smakiem. Szparagi powinny być błyszczące i sprężyste, a ich końcówki wilgotne. Szparagi występują w trzech odmianach. Każdy z nich wymaga nieco innego przygotowania. Białe są najbardziej włókniste, dlatego przed gotowaniem trzeba je dokładnie obrać, aby nie były gorzkie po ugotowaniu, a przy zakupie wybierać te niezbyt cienkie. Zielone są już bardziej delikatne i nie wymagają obierania. Fioletowe natomiast są najsłodsze i najbardziej intensywnie pachną, podobnie jak białe wymagają obierania.

Jak długo gotować szparagi?

Ważne, aby wybierać świeże szparagi, czyli takie, których główki są zamknięte. Wówczas będziemy cieszyć się ich wyśmienitym smakiem. Szparagi powinny być błyszczące i sprężyste, a ich końcówki wilgotne. Szparagi występują w trzech odmianach.Szparagi możemy przyrządzić na wiele różnorodnych sposobów, ale zawsze trzeba je ugotować. Szparagi powinniśmy w pierwszej kolejności umyć. Następnie każdego rodzaju szparagi przed gotowaniem, wymagają odcięcia niewielkiej, około 2 cm końcówki. Jak długo gotować szparagi? Do ich właściwego przygotowania potrzebujemy wąski i wysoki garnek. Możemy również zakupić specjalny garnek do gotowania szparagów, który posiada sitko ułatwiające wyciągnięcie ich z wody. Najlepiej gotować szparagi pionowo, tak aby ich główki znajdowały się powyżej linii wody. Wtedy to miękną najszybciej i para w zupełności im do tego wystarczy. Szparagi można związać delikatnie nitką, by nie rozpadały się w naczyniu. Kiedy gotujemy zielone szparagi, to robimy to na średnim ogniu, pod przykryciem, w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Będą gotowe po około 4-6 minutach. Białe i fioletowe potrzebują nieco więcej czasu, czyli około 10-12 minut, ale wówczas nie solimy wody.

Rozgotowanie szparagów

Musimy uważać, aby ich nie rozgotować. Najlepiej jest sprawdzić ich miękkość widelcem. Zielone szparagi, dopiero co wyjęte z garnka, wrzucamy na chwilę do lodowatej wody (z kostkami lodu), dzięki czemu pędy zachowają piękny zielony kolor. Właściwie ugotowane szparagi mają wyrazisty kolor i są chrupkie. Według niektórych receptur szparagi można podsmażyć. Wielbiciele tej metody uważają, że w ten sposób szparagi lepiej zachowują swój smak.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here